Nieuws

Mercedes-Benz heeft haar Sustaineer, het studieproject naar de meest optimale bestelauto, verder verbeterd. Er zijn vier nieuwe innovaties geïmplementeerd op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid.

Last mile bestelwagens die lokaal emissievrij zijn, hun eigen groene stroom produceren en de luchtkwaliteit in steden actief kunnen verbeteren: al in 2021 gaf Mercedes-Benz Vans met het technologieplatform Sustaineer (SustainABILITY PIONeer) een concreet voorproefje van hoe duurzaamheid in het stedelijke bestelverkeer van de toekomst eruit zou kunnen zien. Nu beschikt de verder verbeterde volledig elektrische bestelwagen op basis van de Mercedes-Benz eSprinter over vier nieuwe, innovatieve oplossingen om de levenskwaliteit in steden te verbeteren, hulpbronnen te sparen en het klimaat te beschermen, en om de gezondheid en concentratie van de chauffeur te verbeteren. Daartoe behoren nieuwe verwarmingselementen voor de korte afstand, automatische radiatorafsluiters, de mobilisatiestoel en de Driver Coaching App. Functies die al bekend zijn van de voorganger, zoals fijnstoffilters op de frontmodule en de onderkant, een zonnepaneel op het dak en componenten van gerecycled materiaal, zijn nog steeds aan boord van het technologieplatform te vinden. De innovaties en technische oplossingen waarmee de Sustaineer is uitgerust, zijn ontworpen met het oog op de mogelijkheid van serieproductie, zodat hun toepassing in toekomstige voertuiggeneraties van Mercedes-Benz Vans denkbaar is. Mercedes-Benz toont de verder verbeterde technologiedemonstrator met extra features voor het eerst op SHIFT Mobility van 1 tot en met 6 september 2022 in Berlijn, en op de Future Mobility Summit die eveneens van 7 tot en met 8 september 2022 in Berlijn plaatsvindt. Hier zullen geïnteresseerde bezoekers ook de kans krijgen om de nieuwe functies rechtstreeks in real time te ervaren met een augmented reality-bril.

Door de hoge verwarmingsenergiebehoefte als gevolg van de grote bestuurderscabine en het voortdurend openen en sluiten van de deuren tijdens leveringsstops, hebben conventionele voertuigverwarmingssystemen een merkbaar effect op de actieradius van elektrische bestelwagens. De Sustaineer gaat nog een stap verder door de warmte precies daar te brengen waar het nodig is – het lichaam van de bestuurder. Daarnaast zijn er andere efficiënte thermische beheersmaatregelen die de actieradius van een batterij-elektrische bestelwagen als de eSprinter verder kunnen vergroten – een belangrijk voordeel voor koeriers-, expres- en pakketdiensten (CEP-sector).

Naast de stoel, het stuurwiel en de veiligheidsgordel kunnen in de verder verbeterde Sustaineer ook oppervlakken op het bestuurdersportier, in de voetenruimte en op de stuurkolombekleding elektrisch worden verwarmd. De oppervlakteverwarmingselementen op korte afstand bestaan uit een elektrisch geleidende zilver-koolstof coating op een vlies. Door hun hoge oppervlaktetemperaturen wordt thermisch comfort gegarandeerd door stralingswarmte dicht bij het lichaam, waardoor het thermisch rendement van het verwarmingssysteem aanzienlijk wordt verbeterd. In tegenstelling tot de gebruikelijke verwarming van het voertuiginterieur in de winter, waarbij het interieur relatief snel afkoelt tijdens het lossen, is er nog een voordeel: de oppervlakken blijven warm – een onschatbaar voordeel bij het opnieuw instappen in het voertuig bij koud weer.

Zowel in onze vrije tijd als op het werk zitten we te vaak en te lang. Langdurig zitten kan in toenemende mate schade toebrengen aan de gezondheid, variërend van rugpijn tot psychologische stoornissen zoals vermoeidheid en een vermindering van cognitieve vaardigheden. Dergelijke gevolgen kunnen worden voorkomen door de zithouding regelmatig te veranderen. Bewegingswetenschappers bevelen daarom frequente kleine positieveranderingen aan om het lichaam te beschermen tegen langdurige, eenzijdige belasting. Met de mobilisatiezetel heeft Mercedes-Benz Vans dit principe nu ook toegepast op de bestuurderszetel in de bestelwagen.

Daartoe zijn bij de verder verbeterde Sustaineer luchtkamers in het zitvlak en in de rugleuning van de mobilisatiestoel geïntegreerd. Deze worden specifiek opgeblazen en leeggelaten om beweging en rotatie in het lichaam van de bestuurder teweeg te brengen. Verschillende sequenties die asymmetrisch of symmetrisch lopen en kantelen van het bekken nabootsen, activeren verschillende gebieden van de luchtkamers en vormen zo de basis voor een gevarieerd mobilisatieprogramma.

Bij de ontwikkeling van de mobilisatiestoel waren onder meer artsen, fysiotherapeuten en sportwetenschappers betrokken. Hierdoor kan spierstijfheid in de rug worden verminderd en een positief effect worden bereikt op de hoge fysieke belasting van de chauffeurs.

Bovendien bevordert de mobilisatiezetel niet alleen het welzijn van de bestuurder, maar voelt hij tegelijk ook aangenaam aan. Zoals veel interieuronderdelen zijn ook de zitoppervlakken gemaakt van hoogwaardige gerecyclede materialen. Het gebruik van deze recyclaten spaart hulpbronnen en vermindert de koolstofvoetafdruk.

Elke bestuurder weet dat als je vaak en hard optrekt, je het brandstofverbruik van je voertuig verhoogt. Maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet – de zaak is complex. Naast de manier waarop het voertuig wordt gebruikt, en met name het gedrag van de bestuurder, hebben ook de lading, de bedrijfsomstandigheden, het type voertuigcarrosserie en klimatologische en topografische factoren een invloed op het energieverbruik en dus op de rendabiliteit van een voertuig of een volledig wagenpark. Vooral in de bestelwagensector spelen deze factoren een belangrijke rol.

De Driver Coaching App die Mercedes-Benz samen met WITTE:digital – onderdeel van WITTE Automotive GmbH – heeft ontwikkeld, registreert en evalueert al deze factoren om het rijgedrag en de objectiviteit binnen een wagenpark te kunnen vergelijken. Deze op maat gemaakte oplossing voor bestelwagenparken fungeert in de dagelijkse praktijk als een “intelligente bijrijder” en is bedoeld om chauffeurs gericht te ondersteunen bij het optimaliseren van hun rijgedrag. Het doel: een aanzienlijke verbetering van de actieradius en een zuiniger gebruik van hulpbronnen. Naast specifieke feedback over het individuele rijgedrag omvat het programma een opleidings- en gamificatie-aanpak die aanzet tot efficiënter rijden. Bovendien hebben gebruikers de mogelijkheid om de app te personaliseren en aan te passen aan hun behoeften met behulp van verschillende modules – bijvoorbeeld voor laad- en routeplanning, ERP-integratie en vrachtdocumentafhandeling. De productvisie van deze toekomstige app zal worden gepresenteerd in de Sustaineer. De oplossing is momenteel in ontwikkeling en is nog geen verkoopbaar product. In de loop van de verdere ontwikkeling kunnen daarom wijzigingen worden aangebracht in het getoonde product. De app mag niet tijdens het rijden worden bediend.

De luchtkwaliteit is een belangrijke factor voor de levenskwaliteit in steden. Naast de uitstoot van CO2 veroorzaakt het wegverkeer ook een aanzienlijke hoeveelheid vervuilende deeltjes. Om het binnendringen van deeltjes door banden-, rem- en asfaltslijtage verder te minimaliseren, beschikt de Sustaineer al sinds 2021 over twee fijnstoffilters, die in samenwerking met de filtratiespecialist Mann+Hummel werden ontwikkeld. De frontmodule en onderzijde filters verminderen de uitstoot van fijne deeltjes in de directe omgeving van het voertuig tot een deeltjesgrootte van tien micrometer (PM10) met meer dan 50 procent – 30 procent tijdens het laden en 15 procent tijdens het rijden. De doeltreffendheid van de filtratie wordt nog verhoogd wanneer er een hogere fijnstofdichtheid in de omgeving is. Dit betekent dat in stedelijke gebieden met een slechtere luchtkwaliteit veel grotere hoeveelheden fijnstof kunnen worden uitgefilterd.

Twee innovaties op het gebied van aerodynamica dragen ook bij aan de grotere efficiëntie van de verder verbeterde Sustaineer. Enerzijds heeft het technologieplatform nu een bijna volledige bodembeplating, iets wat men eerder in de autosport tegenkomt. Deze bestaat uit gerecycled polypropyleen en uit bioplastic van huishoudelijk afval en bandenresten. Bovendien sluiten de radiatorluiken automatisch vanaf een snelheid van 60 km/h, waardoor de luchtweerstand wordt verminderd. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee: bestuurders en voertuigbestuurders profiteren van een grotere actieradius en lagere bedrijfskosten.

Mercedes-Benz is overtuigd van de ecologische en economische voordelen van batterij-elektrische bestelwagens en bereidt zich voor om voor het einde van dit decennium volledig elektrisch te gaan rijden – voor zover de marktomstandigheden dit toelaten. In het kader van de duurzame bedrijfsstrategie “Ambition 2039” streeft Mercedes-Benz Vans er bovendien naar om het wagenpark van nieuwe personen- en bestelwagens tegen 2039 CO₂-neutraal te maken in de hele waardeketen – van de ontwikkeling, het leveranciersnetwerk, de eigen productie en de elektrificatie van producten tot hernieuwbare energiebronnen voor de gebruiksfase van elektrische voertuigen en de uiteindelijke recycling. De productie zal vanaf 2022 wereldwijd koolstofneutraal zijn in alle bedrijfswagenfabrieken en uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen gebruiken.

Mercedes-Benz Vans heeft zijn leiderschapsaspiratie voor elektromobiliteit stevig in zijn strategie verankerd en elektrificeert systematisch alle modelseries. Vandaag kunnen klanten, wagenparkbeheerders en carrosseriebouwers al kiezen uit vier batterij-elektrische modellen: de eVito bestelwagen, de eSprinter, de eVito Tourer en de EQV. Tegen eind 2022 zal het elektrische aanbod ook worden uitgebreid naar het segment van de kleine bestelwagens met de eCitan en de EQT. En dat is nog maar de volgende stap op weg naar een volledig elektrische toekomst.

Vorig jaar kon Bestelauto voor de eerste maal kennismaken met de Sustaineer.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.